Koncept

Uvod

 

Polako nestajanje historicističkih pročelja sa ulica grada Zagreba dodatno je potpomognuto potresom koji je pogodio grad 22.03.2020. Također sama prisutnost i vidljivost uličnih pročelja koja čine snažnu sliku grada umanjena je ograničenim kretanjem zbog pandemije Covid 19, dok se većina društvenih događaja i interakcije među ljudima preselila u virtualni svijet, on-line.

 

Objašnjenje

 

Kako se sve više selimo u virtualni svijet, a naša okolina u ovom slučaju grad Zagreb sve više i više postaje zapostavljena, predlažem edukativno umjetnički program kroz koji bi se u virtualnom prostoru stvarali 3d modeli stvarnih historicističkih pročelja sa ulica Zagreba.

Kroz program bi se široj publici putem live prijenosa preko web stranice i preko digitalne arhive sadržaja približene nove tehnologije poput 3d računalnog modeliranja i 3d ispisa putem 3d printera. Program bi imao naglasak na edukaciju krov live prijenose dok bi umjetnički sadržaj bio prezentiran kroz detaljne 3d modele historicističkih pročelja u gradu Zagrebu te bi se njima gradio virtualni grad koji bi bio kontrapunkt stvarnome gradu iz kojega polako nestaju vrijedna spomenuta pročelja. Kroz trajanje programa virtualni grad bi se sve više nadopunjavao modelima pročelja te se tako širio.

 

Distribucija sadržaja

 

Prilikom modeliranja pročelja čitav proces je pračen na web stranici napravljenoj za ovaj program preko koje se publika može educirati o mogućnostima 3d modeliranja i 3d printanja, ili sudjelovati kao posjetitelj uobičajene izložbe. Na web stranici paralelno se stvara digitalna arhiva svih sadržaja i produciranih pročelja, te se može pristupiti 3d modelu fragmenata digitalnog grada Zagreba u nastajanju.

 

Mogućnost nastavka programa

 

Program završava izradom stvarnih 3d modela pročelja tehnikom 3d printa koji bi u slučaju popuštanja epidemioloških mjera bili izloženi na stvarnoj izložbi, također virtualni grad Zagreb se može neograničeno širiti i nadopunjavati te tako stvarati arhivu stvarnog grad koji se neprestano mijenja i polako nestaje.